lørdag 12. mars 2016

MELODI GRAND PRIX / EUROVISION SONG CONTEST 1990 - 1999




Dette er kap. 3 i min serie om årets vakreste eventyr, eller mest omdiskuterte TV-sending.  Innlegget om perioden 1960 - 1979 finner du her , og innlegget om perioden 1980 - 1989 finner du her


1990



Så var vi over i nittitallet.  Borte var skulderputene og Berlinmuren.  Og den nye europeiske verden var stort sett tema også for MGP.
Dette året ble den norske finalen holdt i en restaurant på Royal Christiania Hotel i Oslo. En oe hes Leif Erik Forberg var vert for sendingen. Det ble holdt to avstemninger.  Etter den første ble top-5 sendt videre, og det hele startet på nytt med disse melodiene. Det hele virker litt unødvendig, men men…
Forhåndsfavoritten var Tor Endresen, til tross for at Jahm Teigen hadde skaffet seg både Anita Skorgan og Carola som korister. Men Teigen fikk ikke den forventede responsen.  Endresen derimot solgte bra med plater, og låta «Cafe Le Swing» ble mye spilt på radio. Ketil Stokkan vant den norske finalen med «Brandenburger Tor».  Etter avisene å bedømme dagen derpå så skulle man tro at Norge nesten hadde funnet påå kruttet på ny.  Forventningene til den internasjonale finalen var skyhøy.  Ingen tenkte på at hele Europa hadde Berlinmurens fall og det nye Europa som temai årets ESC. Se bare på resultatlista:
Nr 1.  Insieme: 1992.  Sammen i 1992.
Nr 3.  Somewhere in Europa.
Nr 6.  Give a little love back to the world
Nr 9.  Frei zu leben
Nr 10.  Keine Mauern mehr
Nr 21.  Fri?
Nr 21. Brandenburger Tor
Dette er altså titlene jeg eller Google translate forstår betydningen av. Kanskje det akkurat var i 1990 vi skulle slått til med en ballade, eller det vi kaller en typisk Grand Prix låt.
Italia vant den europeiske finalen me en til de grader typisk italiensk låt.  Men jeg kan ikke huske å ha hört den siden.







Programledere :
Leif Erik Forberg
Innsendte bidrag :
96
Min favoritt :



Tittel
Artist
Plassering
1990
Ketil Stokkan
1
1990
Stein Hauge & Twilight
4
1990
Caballero
Kai Kiil
7
1990
Ciao amore
Bente Lind
7
1990
Østenfor sol
Damer & Herrer
6
1990
Faren over
Magne Høyland
7
1990
En dag vil friheten seire
Liv Ingund Nygaard
5
1990
Varme overalt
Rune Rudberg
10
1990
Smil
Jahn Teigen
2
1990
Cafe Le Swing
Tor Endresen
3

Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1990
Insieme: 1992
Toto Cotugno
Italia
Sisteplass
Brandenburger Yor
Ketil Stokkan
Norge
Min favoritt
Smil
Jahn Teigen





1991


1991 var en gedigen nedtur for fansen som liker Tv-show og tar opp alle finaler for å ha i sin egen samling.  Ja, slike som meg.
Nrk påsto at ingen av de over 140 innsendte bidragene var gode nok. Må da nevne at et av de innsendte bidragene ble sendt inn på nytt i 1996. Låta var «I evighet» som da ble fremført av Elisabeth Andreassen.  Da vant bidraget den norske, og ble nr 2 i den europeiske finalen.
Men i ’91 valgte Nrk å sende et MGP-mimreshow med Jahn Teigen som programleder.  Vinnermelodien var allerede bestemt og ble presentert i slutten av showet. Gruppa Just for fun var satt sammen for avdelingen og besto av Hanne Krogh, Marianne Antonsen, Jan Groth og Eirikur Hauksson. Kvartetten dro til Roma, og fikk en 17.plass.
Men det vi husker fra finalen i Roma er innføringen av vindmaskin i ESC.  Ja, jeg sikter selvfølgelig til Carola.  Hun kom, sang og vant med «Fångat av en stormvind». Etter finalen kom det fram hvor stor hennes innsats virkelig var.  En teknisk feil hadde ført til at hun hadde mistet lyden to ganger under fremførelsen av låta, men den rutinerte Carola sang videre og lot som ingenting.  Og derfor fortjener faktisk Carola seieren til tross for at jenta fra Frankrike hadde lik poengsum.  Men så er det visstnok noen regler, som nesten ingen forstår, som gjorde at Carola vant likevel. 







Tittel
Artist
Plassering
1991
Mrs Thompson
Just 4 Fun
1

Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1991
Fångad av en stormvind
Carola
Sverige
Nr 17
Mrs Thompson
Just 4 Fun
Norge
Min favoritt







1992


 Den norske MGP-fansen som i ’91 hadde gått glipp av en norsk finale fikk endelig sitt show tilbake.  Denne gangen ble den norske finalen arrangert i Oslo Spectrum med Elisabeth Andreassen og Jahn Teigen som programledere.
Nok en gang skulle vi få hilse på Wenche Myhre, og hun var selvfølgelig stor favoritt på forhånd.  Men det holdt kun til en tredjeplass.  Hun ble slått av en bergenser og ei jente fra Trøndelag.   Tor Endresen fikk nok en hit med «Radio Luxemburg».  Men likevel mistenker jeg at den aller mest spilte MGP låta fra 1992 er den som ble fremført av dansebandet «Skandinavia», nemlig «Et sted i Skandinavia».
Merethe Trøan, som for øvrig hadde deltatt i MGP tidligere som medlem av gruppa Pastell, vant den norske finalen og dro til finalen i Malmö. Men det kan se ut som om det ikke nytter å konkurrere mot iren Johnny Logan.  Om han ikke synger selv , så skriver han låter.  Denne gangen vant han som låtskriver.
Ellers husker jeg ingen ting av dette showet.  Det kan komme av at vi på den tiden var en gjeng som møttes hver gang det var Grand Prix finale.  Vi var hjemme hos et noes/irsk vennepar, hvor vi alltid fikk servert fiskesuppe med noko attåt.  Vi hadde norske og irske flagg på bordet, og gjorde nettopp det MGP dreier seg om, - nemlig feste og ha det gøy.  Å, som jeg savner denne tida.







Programledere :
Elisabeth Andreassen og Jahn Teigen
Innsendte bidrag :

Min favoritt :




År
Tittel
Artist
Plassering
1992
Visjoner
Merethe Trøan
1
1992
No i natt
Ottar "Big Hand" Johansen
7
1992
Et sted i Skandinavia
Scandinavia
5
1992
Hjembygd
Torhild Nigar
7
1992
Det er lørdag, og rock'n roll
Stephen Ackles
4
1992
Morgongry
Ann Kkarin Kaasa
6
1992
Radio Luxembourg
Tor Endresen
2
1992
Munn mot munn-metoden»
The Contenders
9
1992
Wenche Myhre
3
1992
Som en bro
Carl Robert Henie
10


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1992
Why Me?
Linda Martin
Irland
Nr 18
Visjoner
Merethe Trøan
Norge
Min favoritt
Ingen





1993

I 1993 fikk 10 distriktsjuryer oppgaven å stemme fem en vinner i den norske finalen. Og da resultatet var klart, så var resultatet meget overraskende.  «Norge hadde vunnet med en gresk låt», mente mange.  Ei ung jente ved navn Silje Vige hadde slått dem alle; Jahn Teigen, Tor Endresen, New Jordal Swingers, Rune Larsen og fjorårets vinner Merete Trøan.  16-åringen hadde vunnet over alle tidligere vinnere og ringrever i norsk musikkliv.  Nå skal det sies at dette er en låt som blir bedre og bedre for hver gang man hører den.
Og den unge Silje klarte seg meget bra i den europeiske finalen også.  Hun var siste deltaker ut på den store scenen, og sang Norge fram til en femteplass.
Men igjen så vant Irland, og det irske flagget vaiet høyest i vår lille private Grand Prix klubb.






Programledere :
Ingun Kyrkjebø
Innsendte bidrag :

Min favoritt :



År
Tittel
Artist
Plassering
1993
Det skulle vært sommer
Rune Larsen & Helge Nilsen
7
1993
Roser i regn
Toni Gundersen
4
1993
Comeback
New Jordal Swingers
5
1993
Alle mine tankar
Silje Vige
1
1993
Foruten vind
Stein Hauge & Kim Fairshild
2
1993
Hva
Tor Endresen
3
1993
Din egen stjerne
Merethe Trøan
6
1993
Jackpot
Jahn Teigen
8



Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1993
In your eyes
Niamh Kavanagh
Irland
Nr 5
Alle mine tankar
Silje Vige
Norge
Min favoritt
Comeback
New Jordal Swingers








 

1994


Aldri har vi vel vært mere patriotiske enn rett etter at Norge hadde arrangert de Olympiske leker på Lillehammer.  Derfor slo Nrk på stortromma.  Nok en gang flytta de den norske finalen til Spectrum.  De forventet å fylle Oslos storstue, og publikum ble oppfordret til dukke opp med søndagsklær, flagg og kubjeller.  Var ol-rusen så sterk at NRK hadde glemt at finalen ble arrangert i starten av påsken?  Spectrum var ikke halvfullt engang.   Over halvparten av artistene var totalt ukjente for meg, og jeg mener selv at jeg følger rimelig godt med på norske artister. Storfavorittene Elisabeth Andreasson og Jan Werner Danielsen vant med «Duett».  Jan Werner hadde vunnet Nrks Talentiade noen måneder tidligere.  Og han var virkelig et talent.  Hans stemme spant over hele fem oktaver.  Ja, jeg tør påstå at dette er den største stemme Norge noen gang har hatt.  Bare så trist at den stilnet så alt for tidlig.

Bettan & Werner klarte seg bra i den europeiske finalen da de sang seg til en sjetteplass.  Irland var det ikke noe å gjøre med.  De vant igjen.  Men det Europa husket best fra denne finalen var pauseinnslaget.  Vi ble presentert for Riverdance.   Alle som en lot seg imponere.  Men ellers så var det en kjedelig finale.  Nei forresten, der var et lyspunkt til.  Nemlig den polske artisten Edyta Gorniak.





Programledere :
Alf Tande P
Innsendte bidrag :

Min favoritt :





Tittel
Artist
Plassering
1994
Tunge dråper
Karoline Gregersen
7
1994
Casanova
Madam Mmedusa
4
1994
Gi alt vi har
Jahn Teigen
5
1994
Mor
Elin Furubotn
10
1994
Ensom natt
Afternight
6
1994
Aladdin
Tor Endresen
2
1994
Slør
Yellow Pages
9
1994
i meg et tegn
Laila Nordhaug & Morten Eriksen
3
1994
Uimotståelig
SubDiva
8
1994
Duett
Elisabeth Andreasson & Jan Werner Danielsen
1


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1994
Rock'n Roll Kids
Paul Harrington & Charlie McGettigan
Irland
Nr 6
Duett
Elisabeth Andreassen & Jan Werner Danielsen
Norge
Min favoritt







1995


Etter fiaskoforestillingen i Spectrum året før, så prøvde Nrk noe helt annet i ’95.  Det ble holdt dueller i 9 Tv-programmer gjennom vinteren. I tillegg ble et tiende bidrag plukket ut av en jury.
Dette året ble det bestem at det kun skulle være ukjente artister. 
Programleder Petter Nome åpnet den norske finalen med følgende melding:  Den norske regjering med kulturminister Åse Kleveland hadde bestemt av den norske finalen skulle avlyses, og Sissel Kyrkjebø skulle representere Norge i Dublin.  Dette ble opplyst i Dagsrevyen, og det norske folk ble bedt om å ringe inn og stemme ja eller nei til regjeringens forslag.  Og folket ringte. Resultatet ble av folket måtte se på kalenderen.  Det var 1.april.
Vi vet alle hvordan det gikk. Secret Garden kom, sang bittelitt, spilte og vant. Rolf Løvland gikk hardt ut, og lovte oss seier i Dublin.  Og det en sindig sørlending lover, det holder han. Nå er det mange som tror at Hr Løvland kun har deltatt i MGP de to årene han har vunnet den norske og den utenlandske finalen.  Slik er det ikke. 
Her er han deltakelser:
1982.  Kom heim.  Bo,  Nr 8.
1985.  La det swingen.  Bobbysocks.  Vinner av den norske og den internasjonale finalen
1987.  Mitt Litt.  Kate Gulbrandsen. Nr 1  og  Nr 9
1989.  Nærhet.  Kate Gulbrandsen.  Uplassert
1992.  Radio Luxembourd.  Tor Endresen.  Nr 2
1993.  Hva .  Tor Endresen.  Nr 3
1994.  Duet.  Elisabeth Andreassen & Jan Werner Danielsen.  Nr 1 og Nr 6
2010.  The Touch.  Maria Arredondo.  Videre fra delfinalen
Den store forhåndsfavoritten i ESC 1995 var Sverige.  De stilte med en nordmann, nemlig Jan Johansen.  Han fikk mange fans, særlig blant damene med låta «Se på mmej».  Men det holdt bare til en tredjeplass.  Og gjett om svenskene ble sure.




Programledere :
Petter Nome
Innsendte bidrag :
277
Min favoritt :



Tittel
Artist
Plassering
1995
Oh Ramalama
After Eight
3
1995
Kom inn te' mæ
Helga Hægeland Thomassen
8
1995
Uten lyst, uten tro
Geir Rønning
7
1995
Kan ikke du
Marianne Elstad Olsen
10
1995
Mens tiden går
Bente Bøe
5
1995
La oss feire livet
Arnold B Family
2
1995
Til en stjerne
9
1995
Dans
Svein Greger
6
1995
Kjærlighet for første gang
Nina Grønvold
4
1995
Nocturne
Secret Garden
1


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1995
Nocturne
Secret Garden
Norge
Nr 1
Nocturne
Secret Garden
Norge
Min favoritt
Nocturne
Secret Garden




1996


Når jeg nå ser den norske finalen på nytt, så blir jeg litt flau av Tande Ps vitser.  Men det er mulig at vi hadde slik humor i 1996.  Heldigvis er de ekte artistene tilbake i showet.   Men dessverre så er ikke låtene av ypperste kvalitet, med et par hederlige unntak.    Vi forstår hvor det bærer, når Elisabeth Andreassen kommer bærende med bjerkeved som hun angivelig har med seg hjemmefra for å bidra litt til Nrks kulisser.  Det gjelder å spare nå som det kun er noen uker igjen til den internasjonale finalen.
Denne finalen ble holdt i Oslo Spectrum den 18.mai.  Programledere var Ingvild Bryn og Morten Harket.  I ettertid fikk de kritikk for sine svenskevitser som resten av Europa selvfølgelig ikke husker noen ting av.  De økonomiansvarlige i Nrk fikk nok noen ekstra grå hår ettersom Elisabeth Andreassen nesten vant.  Men heldigvis ble vi bare nr 2.  Irland vant igjen, som vanlig.  Denne gang med en Nocturne -kopi.  Men den vi husker best fra finalen i Spectrum er engelske Gina G og Ooh... aah  Just a little bit.






Programledere :
Alf Tande P
Innsendte bidrag :
400
Min favoritt :



Tittel
Artist
Plassering
1996
Når hjertet står i brann
Scendinavia
8
1996
Din smittende glede
Arnold B Family
6
1996
I Evighet
Elisabeth Andreassen
1
1996
Jennina
Stephen Ackles
5
1996
Tenn Lys
Mia Gundersen
7
1996
Frieri
Helga Hatløy Hagen & Marie Hatløy Osdal
2
1996
Uten de
Geir Rønning
2
1996
Ariel
To Tenorer
4



Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1996
The Voice
Eimear Quinn
Irland
Nr 2
I evighet
Elisabeth Andreassen
Norge
Min favoritt
Tenn lys
Mia Gundersen




1997


Vi hadde inntrykk av at den norske finalen gikk litt på sparebluss. Vi ble igjen invitert hjem til Nrk til et show preget av tekniske feil og flauser.  Tor Endresen og Manjari var forhåndsfavoritten. En ekspertjury utgjorde 40 % av stemmene. 
Flere av jurymedlemmene var venner av Tor Endresen og sa til pressen at de mente at «Endresen fortjente å vinne» uavhengig av hvilken sang han deltok med. Ca. 70 000 stemmer kom inn, og endelig fikk Tor representere Norge. 
Nok en gang gikk turen til Dublin, og endelig skulle England vinne ESC igjen. Og det kanskje med den beste poplåta på lange tider.  Jeg digger’n.  Og Tor?  Jo, han kom på sisteplass.









Programledere :
Alf Tande P
Innsendte bidrag :
300
Min favoritt :


Tittel
Artist
Plassering
1997
Min egen superstar
Marianne Elstad Olsen
5
1997
So ro lille tull
Kin Angela Lewis
3
1997
Consensus
Guro Håvik
6
1997
Om du elsket meg
Penthouse Playboys
4
1997
Venter på deg
Geir Rønning
7
1997
Rolig
Beate Olsen
8
1997
San Fransisco
Tor Endresen
1
1997
Lys
Manjari
2

Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1997
Love shine a light
Katrina & the Waves
UK
Sisteplass
San Fransisco
Tor Endresen
Norge
Min favoritt
Min egen superstar
Mariann Elstad Olsen




1998


Nå kunne det gå bare en vei …. Nemlig oppover.  Igjen hadde Norge kapret sisteplassen. NRK hadde  invitert diverse opphavsmenn og kvinner til å levere bidrag, så igjen var forventningene store.
Elisabeth Andreassen var storfavoritt.  Men hun måtte se seg slått av Lars Fredriksen som nesten ingen hadde hørt om.  Men nesten alle hadde hørt om Oslo Gospel Choir hvor Lars var medlem.
Men den virkelige overraskelsen som i den europeiske finalen hvor Israel vant med låten Diva med Dana International.   På forhånd ble det skrevet kilometervis med spaltemeter om den Israelske artisten.  Dana hadde nemlig vært mann.  Og det var store greier i 1998.  I dag hadde vi nok ikke giddet å lese det en gang.  Verden går videre.  Heldigvis.






Programledere :
Rune Gokstad & Øyvind Bache
Innsendte bidrag :





Tittel
Artist
Plassering
1998
Alltid sommer / All I ever wanted was you
Lars Fredriksen
1
1998
Bare du og jeg
Christin Hoff & Erik Jacobsen
6
1998
Som en engel
7
1998
Always will
G'Sten
3
1998
Winds of the Northern Sea
2
1998
På Do
Bjelleklang
4
1998
Nam Nam
Tore Holm
8
1998
En ny mårran
Malin Holberg
5


Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1998
Diva
Dana International
Israel
Nr 8
Alltid Sommer
Lars Fredriksen
Norge
Min favoritt
Always will
G-Sten



1999

Beklager å måtte si det, men i 1999 var Melodi Grand Prix virkelig kjedelig.   Mette Hartmann var forhåndsfavoritt, men seieren gikk til en ung fresk kar fra Bergen.  Nei, ikke Tor Endresen (for han var selvfølgelig med), men til Stig Van Eijk.  Min favoritt i den norske finalen var Toril Moe.  Hun var blitt kjent gjennom et program som het «Stjerner i sikte».  Hun fremførte en låt skrevet av Anita Skorgan og Freddy Dahl (Var ikke de kjærestepar på den tiden?).
Men det største lyspunktet dette året kom i den internasjonale finalen, og hun hette Charlotte Nilsson.  Endelig vant Sverige igjen, vel fortjent.  Er dere enige med meg i at låta ligner på den Katrina & The Waves vant med noen år tidligere?






Programledere :
Rune Gokstad & Øystein Bache
Innsendte bidrag :

Min favoritt :



Tittel
Artist
Plassering
1999
I'll Be Your Friend
6
1999
The Night Before the Morning After»
5
1999
Untold
Brandth
8
1999
Lost Again
Stephen Ackles
4
1999
Stay
Midnight Sons
2
1999
Lover
Tor Endresen
3
1999
You used to be mine
Toril Moe
6
1999
Living My Life Without You
Van Eijk
1



Vinner, ESC

Tittel
Artist
Land
1999
Take me to your heaven
Charlotte Nilsson
Sverige
Nr 14
Living my life without you
Van Eijk
Norge
Min favoritt
You used to be mine
Toril Moe



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar