søndag 1. januar 2017

DAGENS BOK: ÅSNE SEIERSTAD – TO SØSTRE





Fra cdon.no:
Vinner av Brageprisen 2016 for Sakprosa.

Historien om to ungjenter fra Bærum som reiser til Syria og en desperat far som forsøker å finne dem. En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS). Dette er bare starten. I "To søstre" går Åsne Seierstad, den bestselgende og kritikerroste forfatteren av "Bokhandleren i Kabul" og "En av oss", løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila? Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. "To søstre" er både historien om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag.


Min kommentar:

Hvordan kunne det skje? Ja, det spørsmålet har nok alle som har fulgt med i denne saken stilt seg.  Og i denne boken skal Åse Seierstad gi oss svaret.

Men først:  Få kan som Åsne gi oss fakta presentert på en slik måte som hun gjør.  Hun har nedlagt et enormt arbeide i å tilnærme seg stoffet. Hun må på et tidspunkt ha sittet på en enorm mengde materiale etter å ha snakket med, intervjuet og korrespondert med folk fra absolutt alle miljøer.  Det er tydelig at i tillegg til jentenes venner og familie, har hun hatt kontakt med alle som på en eler annen måte har hatt befatning med søstrene fra barndom og helt fram til flukten. I tillegg har hun forsket på de miljøene som etter hvert tiltrakk søstrenes oppmerksomhet.  Hennes analytiske evne har kommet til nytte ved utvelgelsen av stoff som vil treffe leseren og få oss til å forstå.

Og hvem har sagt at SMS, facebook og chatting er unødvendig?  Store deler av dokumentasjonen til denne boka kommer fra logger.  Særlig er utskrift fra kommunikasjon mellom broren og søstrene viktig. Og broren blir beviset på at arv og oppdragelse ikke har alt og si. I dette tilfellet viser det seg at miljø er vel så viktig.

Det er hjerteskjærende å følge farens kamp for å få sine døtre tilbake.  Han gir aldri opp. Jeg får så lyst til å riste litt vett inni skallen på disse to søstrene.  Vet de hvor heldige de er? De har en far som elsker dem og er villig til å ofre alt, - også sitt liv, - for å få dem hjem.

Jeg skulle selvfølgelig ha sett en del av historien fra jentenes side.  Men det får bli en annen bok, - kanskje.

Man blir en god del klokere av Seierstads bok.  Hun gir oss et grundig historisk bilde av Syriakrigen. Om vi ikke kommer helt på innsiden av IS, så får vi likevel et viss forståelse av hvordan livet arter seg for de kvinner og menn som slutter seg til organisasjonen.  Vi får også et innblikk i det norske radikaliserte islamske miljøene.

Dette er fremfor at en viktig bok.  Og Åsne Seierstad viser også denne gang at hun er en modig dame. Ikke bare stiller hun nærgående spørsmål til personer som slett ikke liker disse spørsmålene i kraft av at de har noe å skjule.  Men hun reiser også til områdene hvor deler av handlingen foregår.

Om vi får svar på hvorfor jentene reiste?  Personlig vil jeg si; - Langt på vei.  Men du kan oppfatte det hele annerledes.  Dette er uansett en bok du bør lese.


Her finner du boka som innbundet  og som  lydbok.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar