fredag 13. januar 2017

KVELDENS FILM: THE REVENANT





Kanal:  TV2 Sumo / C-More
Sjanger:  Drama
Skuespillere:  Leonaro Di Caprio,  Tom Hardy,  Kristoffer Joner

Fra cdon.no:
Inspirert av sanne hendelser, forteller The Revenant en storslagen historie om overlevelse og gjengjeldelse. Dypt i uutforsket villmark blir jegeren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) brutalt skamfert av en bjørn, og deretter forlatt av medlemmer av hans eget jaktlag. Alene og nær døden, nekter Glass å bukke under. Drevet av ren vilje og hans kjærlighet til sin indianske kone og sønn, reiser han gjennom et fiendtlig landskap for å finne tilbake til sivilisasjonen og mannen som forrådte ham: John Fitzgerald (Tom Hardy).

The Revenant er inspirert av en sann historie fra 1823, gjengitt i romanen "The Revenant: A Novel of Revenge".


Min kommentar:

Denne filmen minner meg om en av mine absolutte favorittfilmer gjennom tidene.  I 1972 bodde jeg på Mo i Rana.  En kveld var jeg og kjæresten min på kino.  Det vi så var en film med Charles Bronson.  Filmen hette  "Chato’s Land".  Hvorfor akkurat denne filmen skulle sette seg fast i mitt filmminne, vet jeg ikke.  Men til tross for at jeg må ha sett flere tusen filmer opp gjennom åra, så har jeg aldri glemt denne filmen.  Det er likheter mellom disse to filmene.  Begge handler i korte trekk om følgende: - hvit mann forelsker seg i indianerkvinne og stifter familie. Familien blir drept av en annen hvit mann, og jakten starter.  Stikkordet er altså, - hevn.

I «Revenant» er det hele i tillegg krydret med et bjørneangrep.  Og dette skal etter sigende være en sann historie.  Tja, kanskje det.  Men det virker ikke helt troverdig.  Jeg tenker hygiene ved stell av sårene som bjørnen etterlater seg på Hugh Glass kropp. Hvorfor fryser de ikke mer?  I den temperaturen de befinner seg i burde både fingre og tær fått frostskader. 

Og som vanlig i amerikanske filmer så er det høytlytte diskusjoner og krangling.  Er det så smart når indianerne er hakk i hæl?

Jeg tar meg i å undres om Velfjords store bjørnejeger Ol’ Thomså hadde hørt om dette bjørneangrepet da han ble angrepet. Historiene er ganske like.  Hvordan kunne ellers Vefjordingen vite at han skulle spille død for å lure bjørnen?

Det er lite dialog i denne filmen, men det mest fornuftige blir sagt av mannen som det jaktes på i det Mr Glass skal sette inn nådestøtet og avslutte jakten .  « Drep meg nå, og nyt det. Hevnen vil ikke få din sønn tilbake i livet.»

Om du ikke tåler blod, må jeg advare deg.  Da bør du holde deg unna denne filmen.  Her er både menneskeblod og dyreblod i mengder. Leonardo Di Caprio er som vanlig god der han stønner og sleper seg gjennom to og en halv time.  Men  denne filmen kommer ikke til å få like stor plass i mitt personlige filmminne som Chato’s Land.

Oi…  Jeg holdt nesten på å glemme.  Vår egen Kristoffer Joner har en rolle i denne filmen. Om vi skal tro Dagbladet så var Joner et halvt år i Canada under innspillingen.  Men det var ingen hovedrolle Joner besatte.  Nei, han fikk bare ca et halv minutt på lerretet i den ferdige filmen.  Men han har sitt navn på rullesteksten. 






Her finner du filmen som DVD ,  BluRay , 4K Ultra BluRay  og  BluRay Limited Steelbook

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar