tirsdag 25. april 2017

NY MUSIKK PÅ VINYL: MIDNIGHT CHOIR - THE LOMA RANCH SESSIONS

2016.  Universal ‎– 602557163056.  2 LP



Midnight Choir, - et band du bare MÅ like.  Jeg trodde faktisk at jeg hadde alle skivene bandet har gitt ut.  Men i dag oppdaga jeg at jeg mangla de to første.

Da passer det bra at den vinylskiva som ligger på platespilleren akkurat nå er en remastret utgave av bandets første album «Midnight Choir» fra 1994. I tillegg ligger det ved 10 bonusspor fra samme tidsperiode, hvor kun en låt er utgitt tidligere.

Jeg leste nylig at Midnight Choir er mer elsket nå enn noensinne. Ja, det er mye mulig.  Men jeg har inntrykk av at det gjelder nesten all musikk.  Folk går mer på konserter.  Man streamer mer enn noen gang.  Vi sitter i timevis og ser på videoer, gamle som nye.  Og , - ikke minst, - vi kjøper lassevis med vinylplater igjen.

Som vinylsamler tør jeg å påstå at vinylens renessanse har skyld i en økt musikkinteresse.  Det sies at vinylsalget i Norge har økt med 70 – 80 % hvert eneste år siden 2009. Men vi må heller ikke glemme strømmetjenestene Tidal og Spotify.  I dag har man til en forholdsvis billig penge tilgang til millioner av album med bare et tastetrykk på Pc, nettbrett eller mobil.
Fantastisk!

I likhet med vinylskiva, har bandet Midnight Choir vært borte noen år. Bandet «la opp» i 2004, for så å komme tilbake igjen for noen få år siden.  Jeg er litt usikker på når disse gutta fant sammen igjen.  Et nettsted skriver om gjenforening i 2013, andre mener det var i 2014.  

Det jeg vet sikkert er at gutta spilte på Øyafestivalen i fjor (2016).  En kamerat av meg var der, og ifølge han var dette tidenes comeback.

Heldigvis har vi hatt Paal Flaata som har gitt oss soloutgivelser jevnt og trutt i de årene "Midnattskoret" har vært fraværende.

Hva betyr så tittelen på denne skiva?
Loma Ranch er ganske enkelt navnet på studio der albumet ble spilt inn, i Fredericksburg, Texas.  Og dette er lyden av telemarkinger i Texas.  Det låter så bra.

Nettstedet country4you.com skriver:
"Loma Ranch Sessions fremstår i 2016 som en følelsesladet tidskapsel for oss som var involvert i innspillingene. Fotografiet av selve studioet på forsiden er badet i et lys som antakelig bare innfant seg mens Midnight Choir befant seg inne i låven. Når mørket senket seg, lukta fra grillen blandet seg med lyden av symfoniske gresshopper, var vi alle drunks in a midnight choir, med månen i neon over oss."

Noe skjedde da en kvartett frosne nordmenn nådde frem til det landlige og avsidesliggende Loma Ranch Studio utenfor den lille byen Frede-ricksburg i Texas. Et par timers kjøring sør-vest for Austin, ut i det som
 texanerne kaller The Hill Country. Akkurat da texas-sommeren at gun-point presset gradestokken høyere og høyere for hver dag, i slutten av juni, over i juli 1994."

Det hersker liten tvil om at dette oppholdet ga oss fin musikk.  Om det er varmen gutta opplevde i Texas eller om det er varmen i Flaatas stemme, eller musikken for øvrig som gir meg som lytter en god og varm følelse når jeg hører skiva skal være usagt.  Ja, det vet jeg ikke. Men jeg håper på en varm sommerkveld i Brønnøysund torsdag den 13.juli da bandet skal spille på Rootsfestivalen.
Gjett om jeg gleder meg.

Jeg sier som stemmen som leverer en melding i forkant av sangen «Sad & lonely» på bonusskiva som følger med denne flotte vinylutgivelsen:
«You mean you cam all the way from Telemark to play a concert in Brønnøysund?? I’ll be damned»

Jeg anbefaler dere å lese Tom Skjeklesæthers Facebookinnlegg om guttas opphold i Texas og om innspillingen av dette albumet.

Her kan du kjøpe albumet som  vinyl   og  cd ,  begge (collector’s edition)


Du kan høre musikken på Tidal eller Spotify








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar