lørdag 4. april 2015

DAGENS BOK - HANS OLAV LAHLUM – SATELLITTMENNESKENE.








 
Forlagets omtale:
Datoen er lørdag 10. mai 1969. Førstebetjent Kolbjørn "K2" Kristiansen blir oppringt på sitt kontor i Oslo av den myteomspunne mangemillionæren og motstandsmannen Magdalon Schjelderup. Han ber om et møte med førstebetjenten fordi en av hans nærmeste planlegger å myrde ham. Før møtet finner sted faller Schjelderup om og dør under søndagsmiddagen med sine ti nærmeste til stede. Denne mektige og upopulære patriarken er blitt forgiftet, og morderen selv satt ved bordet. Men på hvilken plass morderen satt, forblir et nervepirrende mysterium. Og enda mer gåtefullt blir det hele da en serie mystiske brev innvarsler flere dødsfall blant gjestene fra Magdalon Schjelderups siste måltid. Det bligger mange hemmeligheter begravd i Schjeldrups dunkle fortid. Nå kommer de til overflaten og K2 blir spesielt interessert i et mystisk mord ved krigens slutt, et mord som får ny aktualitet nå. Førstebetjent Kristiansen trenger mange og treffsikre slutninger fra sin hemmelige rådgiver, den funksjonshemmede, men slagferdige professordatteren Patricia Louise I. E. Borchmann, før han etter åtte dagers intensiv etterforskning endelig kan avsløre sannheten. Hans Olav Lahlums Satellittmenneskene er det nærmeste man i 2011 kan komme en ny krimklassiker. Det er samtidig en både tankevekkende og engasjerende roman om en serie menneskeskjebner fra en viktig periode i den moderne norgeshistorien.


Min kommentar:
 
Lahlum forsetter å gi oss krim fra en tid som ligger noen tiår tilbake. Jeg vil påstå at hans fortellinger tilhører sjangeren «book noir». Om det er noe som heter det. Historien er klassisk, og kan minne litt om selveste Agatha Christie. Lahlum har vel ved flere tilfeller bekreftet at de klassiske engelske krimforfatterene er hans forbilder.
 
Historien er, som alltid, spennende med et halvt dusin overraskende vendinger ettersom gåten nærmer seg en løsning.
 
Det er litt pussig at K2 allrid jobber helt alene. Alle andre etterforskere ved Oslo Politikammer som jeg kjenner til har bestandig et team rundt seg. Men nei, K2 har kun rikmannsdatteren Patricia. På den måten jobber han vel egentlig som en privatetterforsker. Jeg er også ganske nysgjerrig på K2s privatliv. Men det virker ikke som om denne karen har fri noen gang, bortsett fra når han sover noen timer dann og vann.
 
Men kanskje jeg får vite noe i neste bok? Det går sikkert ikke så mange timene før jeg starter på den.

Her finner du boka som pocket  ,  lydbok på cd og til nedlastning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar