mandag 11. september 2017

FRA PLATEHYLLA: ARBEIDSLAGET HASS K.VØMMØLBAKKEN – GROVARBEID



Prosjekt  «vinyl til frokost»




1976.  Plateselskapet Mai ‎– MAI 7605


Arbeidslaget Hass K. Vømmølbakken ble grunnlagt av 2 stk Hans (Rotmo + Løkken) fra Vømmøl.  De øvrige medlemmene var 2 stk Elvestad (Bjørn og Ivar) og Frank B. Olsen.  

Vømmøl flagget sitt politiske ståsted temmelig tydelig, og Arbeidslaget førte denne røde radikale tråden videre. Tilfeldiig at denne plata ble trukket ut på valgdagen 2017?

Det sies at Arbeidslaget la enda større vekt på klassekamp og solidaritet enn Vømmøl. Som det sto i den første pressemeldingen: «Vømmøl la fram probleman, Arbeidslaget legg fram løsningan».

I forhold til Vømmøl benyttet Arbeidslaget seg mere av elektriske gitarer og trommer, og musikken ble derfor mer rockete. Ja, bandet ble faktisk sammenlignet med den britiske gruppan Lindisfarne.

Det er ganske mange år siden jeg har spilt denne skiva.  Jeg husker godt at jeg kjøpte plata i en platebutikk i en av de byene på Finnmarkskysten hvor Hurtigruta anløp sommeren 1976. Jeg er ikke i stand til å huske hvilken by det var, men jeg husker at det var en platebutikk med en varebeholdning på sånn ca 60 – 70 LP’er. Det  var ikke så lurt å kjøpe denne skiva fordi den var et problem på resten av turen. 

Jeg og min kjære hadde vår bagasje i hver vår ryggsekk, så den bæreposen med «Grovarbeid.-skiva» førte til mange problemer og utfordringer på resten av reisen med Hurtigruta til Kirkenes og derifra buss og tog sørover til Trøndelag en tur, før det bar hjemover.

Derfor var det ekstra artig å høre igjen skiva i dag.  Det dukka opp mange minner underveis.  

Vi Velfjordinger var ekstra stolte ettersom vi ble nevnt spesielt i den ene låta «Feskarvise».  Jeg ber alle legge merke til vår vakre dialekt når du spiller av det første youtube-klippet nedenfor.

Vedlagt denne LP’en ligger et 16-siders teksthefte med besifring, og litt ekstra besifring.  Dette var bandets første album.  De rakk ei plate til «Varsko Her» før Arbeidslaget ble oppløst i 1977.

Men om du har denne vinylplata liggende, så kan du fort få noen hundrelapper, ja, - kanskje en hel tusenlapp om plata er litt mindre spilt enn mitt eksemplar.

Du kan høre musikken på Tidal  og Spotify

Her er "Feskarvisa", hvor det snakkes perfekt velfjording:
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar